Najveće turističke atrakcije Pariza – Šta nikako ne biste smeli propustiti

Pariz ili „Grad svetlosti“ je jedan od najznačajnijih svetskih gradova i najposećenija turistička destinacija na svetu. Preko 33 miliona turista poseti ovaj grad svake godine, što je ekvivalentno više od jednog posetioca u sekundi. Ovo su turističke atrakcije Pariza koje privlače najviše turista:

 

Ajfelova kula (Tour Eiffel)— simbol Pariza, pa i Francuske

Ovaj simbol Pariza sagradio je Gustav Ejfel za svetski sajam 1889. godine povodom obeležavanja stogodišnjice Revolucije. Iako je u početku kritikovana, čak se razmišljalo i o njenom rušenju, danas ovaj spomenik poseti oko 7 miliona turista. Tri sprata Ajfelovog tornja nude prekrasan pogled na Pariz i njegovu okolinu. Na tornju se nalazi restoran i detaljna izložba o njenoj istoriji. Ako imate dobru kondiciju, do vrha se možete popeti i stepenicama, ima 2.652 stepenika.

 

Luvr
Luvr, jedan od najpoznatijih muzeja na svetu, ima oko 38 000 eksponata

Luvr (Louvre) – jedan od najpoznatijih i najposećenijih muzeja na svetu

Luvr je jedan od najvećih muzeja na svetu koji poseduje više od 380.000 predmeta i 35.000 umetničkih dela na više od 60.000 kvadratnih metara. U proseku, ovaj muzej poseti 15 000 turista svakog dana. Muzej je podeljen u nekoliko tematskih celina: egipatska, grčka, etruščanska, rimska, islamska, orijentalna, dekorativna umetnost, slike, skulpture, grafika i crteži. Među najpoznatijim delima su svakako Da Vinčijeva Mona Lisa, Sloboda vodi narod od Delakroa i Miloska Venera.

 

Trijumfalna kapija
Trijumfalna kapija i Jelisejska polja

Trijumfalna kapija i Jelisejska polja – (l’Arc de triomphe et les Champs -Elisées)

Izgradnja Trijumfalne kapije počela je 1806. godine po nalogu Napoleona, a posvećena je francuskim ratnicima. Od Trijumfalne kapije kreće avenija Jelisejska polja, najpoznatija pariska avenija, poznata još i kao « najlepša avenija na svijetu ». Ovde se nalaze brojni restorani, kafići prodavnice, a i održavaju se značajne parade. Duga je 1,9 km i proteže se do Trga Konkord (Place de la Concorde). Ovaj trg je mesto gde se za vreme Francuske revolucije nalazila giljotina, a danas se tu nalazi egipatski obelisk iz Luksora.

 

Crkva Sakre ker
Crkva Sakre ker na Monmartru

Monmartr (Monmartre) — boemska četvrt 

Ovom četvrti su nekada šetali neki od najpoznatijih svetskih umetnika i pili piće u nekom od mnogobrojnih kafea koji i danas postoje u izvornom obliku. Na vrhu Montmartra, koji je najviša tačka u Parizu, nalazi se bazilika Svetog Srca (Sacré cœur). Sa ovog mesta se pruža prekrasan pogled na Pariz. Do Monmartra se možete popeti stepenicama ili žičarom.

 

Notr Dam
Katedrala Notr Dam

Katedrala Notr Dam (Notre-Dame de Paris)

Ova katedrala građena je dva veka, između 1163. i 1245. godine i jedna je od najstarijih gotičkih katedrala na svetu. Katedrala Notr Dam se nalazi na reci Seni i dnevno je poseti u proseku 30 000 ljudi. Možete se popeti do vrha, pogled na Senu sa terase je predivan.

 

Latinska četvrt (Cartier Latin) – studentska četvrt

Ova četvrt je mesto gde se nalazi jedan od najstarijih i najpoznatijih univerziteta – Sorbona.  Takođe, toje i stecište univerzitetske omladine, profesora i intelektualaca. U ovoj četvrti se nalazi i Panteon, bivša crkva, a od 19. veka mauzolej zaslužnih francuskih velikana. Ovde se takođe nalazi i fontana Sen Mišel (Saint-Michel).

 

Palata Invalida
Palata Invalida

Palata invalida (Palais des invalides)

Palata invalida su niz reprezentativnih građevina iz 17. veka u barokno-klasicističkom stilu. Ovaj kompleks zgrada je izgrađen po nalogu kralja Luja XIV i primarna funkcija je bila zbrinjavanje ranjenih vojnika. Danas je to muzej i grobnica Napoleona ali i drugih istorijskih ličnosti.

 

La Défense
La Défense — biznis centar Pariza

La Defans (La Défense) — biznis centar Pariza

Defans ili „odbrana“ je moderna četvrt savremene arhitekture na kojoj se nalazi 72 solitera sa 3,5 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora u kojima se nalaze neke od najpoznatijih svetskih kompanija. Ovo je najveći namenski napravljen poslovni centar u Evropi u kojem radi između 150 000 i 180 000 radnika.

 

Versaj
Versaj

Versaj  (Versailles)

Versaj je rezidencija francuskih kraljeva Luja XIV, Luja XV i Luja XVI, okružena parkom od 815 hektara. Louis XIV je preuzeo lovački dom svog oca, pretvorio ga u čudo i preselio ceo sud i vladu Francuske iz Pariza u Versaj. Nakon Francuske revolucije, Versaj više nije bio sedište moći, već je postalo Muzej istorije Francuske posle 1830. U Versaju treba obavezno poseti Dvoranu ogledala, Velike komore kralja, Grand Trianon, ogromnu baštu i čuveno imanje Marije Antoanete. Više informacija o poseti možete pogledati ovde.

 

 

Diznilend
Diznilend

Diznilend (Disneyland)

Ovaj zabavni kompleks se nalazi na oko 30km od Pariza i obuhvata dva tematska parka, hotele i restorane. Za 25 godina postojanja, ovaj park posetilo je 320 miliona ljudi. Tokom boravka u Dizni parku imate osećaj da se nalazite u bajci. Međutim, morate se naoružati strpljenjem zbog velikih gužvi. Više informacija o poseti možete pogledati ovde.

 

Svakako, na ovoj listi je moguće dodati i Mulen ruž (Mulain Rouge) – čuveni pariški kabare, Fontenblo (Fontainenbleau)- renesansni dvorac Fransoa I Francuskog u kome su živeli Filip IV Lepi, Anri III i Luj XIII, Muzej Orsej (posvećen umetnosti 19. veka i Impresionizmu), Žardan de Tulije (Jardin des Tuileries), Žardan de Luksemburg (Jardin de Louxembourg), Le Marais, Opera, Pariske katakombe, Trg Bastilja, Centar Pompidu, krstarenje Senom itd. Pogledajte i način na koji je moguće posetiti Pariz za smešno malo novca.

0 komentara na "Najveće turističke atrakcije Pariza – Šta nikako ne biste smeli propustiti"

Ostavite komentar

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Website © Deboxd.
Aller à la barre d’outils