Intervju za posao: savršeni odgovori na 9 pitanja o poslu

Često poslodavci ili regrutori znaju da postave nezgodna i trik pitanja za koja ne znamo kako da odgovorimo. Iz tog razloga, intervju za posao može biti izuzetno stresan ukoliko se ne pripremite unapred.

Pre svega, vredno je napomenuti da je intervju za posao neophodan korak za sve kandidate. Uglavnom se sastoji od pitanja koja mogu pomoći poslodavcu da analizira način razmišljanja, karakterne crte kandidata, kao i njegove veštine komunikacije. Evo nekoliko primera idealnih odgovora na najčešća pitanja koja mogu biti postavljena tokom razgovora o poslu.

1. Kažite nešto o sebi!

Say something about yourself! / Dites quelque chose de vous !

Često postavljeno pitanje na početku razgovora. Ovo pitanje eleminiše mnoge kandidate. Zašto? Iz jednostavnog razloga što je toliko opšte, da je često teško znati šta reći i odakle početi. Idealni odgovor treba da bude koncizan, ali da istovremeno uključi dovoljno informacija o iskustvu i sposobnostima koje se odnose na zahteve iz oglasa. Previše nejasan odgovor, bez konkretnih primera može navesti poslodavca da se zapita da li kandidat odgovara profilu. Poslodavac treba da se uveri da ste Vi najidealniji kandidat za poziciju za koju je raspisan konkurs, jasnim i tečnim govorom. Nemojte nikako započeti rečima Pa, ne znam šta Vas konkretno zanima, ne znam odakle da počnem ili videli ste to u mom CV-u … Imajte spreman odgovor na ovo  pitanje i krenite da pričate sa sigurnošću.

Sposobnosti
Dajte dovoljno argumentovanih informacija o Vašem iskustvu i sposobnostima koje se odnose na zahteve iz oglasa.

2. Zašto ste izabrali našu kompaniju?

Why did you choose our company? / Pourquoi avez-vous choisi notre entreprise?

Poslodavac želi da mu pokažete interesovanje za kompaniju. Pre intervjua morate se upoznati sa samom kompanijom. Morate da pokažete da imate globalno poznavanje kompanije, njeno delovanje, misiju, kulturu, ciljeve, proizvode ili uslige itd. Sve ove informacije možete naći na sajtu skoro svake kompanije. Poslodavac može zatražiti od Vas i da pokažete na koji način biste predstavili kompaniju, proizvod ili uslugu nekom partneru.

3. Zbog čega Vas zanima ovo radno mesto?

Why are you interested in this job? / Pourquoi êtes-vous intéressé par ce poste ?

Postavljanjem ovog pitanja, poslodavac pokušava da se uveri koliko je zaista kandidat zainteresovan za radno mesto, za rad u samoj kompaniji, ali i koliko je upoznat sa onim što se očekuje od njega. Stoga je jasno da u odgovoru treba pokazati da zaista znate šta se očekuje od Vas, kao i da poznajete kompaniju ili instituciju. Takođe, ovo pitanje Vam daje mogućnosti da povežete Vaše sposobnosti, obrazovanje i iskustvo sa radnim mestom i kompanijom.

4. Koje su vaše prednosti?

What are your strengths? / Quels sont vos points forts?

Pripremite sve svoje prednosti (najmanje tri) i, iznad svega, argumentujte ih. Ne oklevajte da iznesete svoje kvalitete. Ako kažete da ste komunikativni, navedite i primere koji to potvrđuju.

5. Koji su Vaši nedostaci?

What are your weaknesses? / Quelles sont vos faiblesses?

Uglavnom kandidati daju klasične odgovore na ovo pitanje, kao: ja sam radoholičar ili ja sam previše perfekcionista. Pogrešna strategija. Ovakav tip odgovora može izgledati kao da je unapred pripremljen i često zvuči pogrešno. Mnogo je bolje pričati o stvarima gde planirate da se dodatno usavršite. Na primer: Ne poznajem dovoljno dobro nemački ili francuski, to planiram da usavršim dodatno. Ne poznajm baš najbolje Excel, radim na tome. Naravno, ovo važi samo ako se u oglasu ne traži poznavanje ovih jezika ili ovog programa. Samim tim ovim pokazujete da ste ambiciozna osoba, što upravo i očekuje poslodavac.

6. Zašto bismo izabrali baš Vas?

Why would we choose you? /  Pourquoi nous aurions choisi vous?

Ako Vam je postavljeno ovo pitanje, to znači da ste se već dobro pozicionirali u odnosu na ostale kandidate. Poslodavac traži dodatnu potvrdu da ste Vi idealni kandidat. Naglasite vašu sposobnost da se prilagođavate novim situacijama i novim izazovima. Ilustrujete primerima Vaše rezultate, projekte i konkretna dostignuća. Nemojte pričati kako Vam je posao preko potreban i kako ste u problemima. To će samo izazvati kontra efekat.

Argumentacija odgovora
Za sve što kažete morate da argumentujete: gde, kada, s kim, kako, zašto?

7. Kako nameravate da nadoknadite svoj nedostatak radnog iskustva?

How do you plan to compensate for your lack of professional experience? / Comment planifiez-vous compenser votre manque d’expérience professionnelle?

Istaknite veštine i dostignuća koje ćete pokazati tako da poslodavac može imati poverenja u Vas. Pričajte, na primer, o vašim školskim ili univerzitetskim projektima na kojima ste stekli neka znanja i veštine, o poznavanju informacionih tehnologija, korišćenju društvenih mreža u promotivne svrhe ili poznavanju stranih jezika. Znate li kako se najlakše može naučiti neki strani jezik?

8 Gde vidite sebe za 5 godina?

Where do you see yourself in 5 years? / Où vous voyez-vous dans 5 ans?

Ovo je pravo trik pitanje. Neophodno je da pokažete da ste ambiciozna osoba, da imate ciljeve u životu ali istovremeno i da planirate da ostanete u kompaniji. Nemojte da ostavite utisak da ćete otići nakon 6 meseci! Recite da želite da napredujete u kompaniji, ali i da želite da usavršite svoja znanja, kao i da steknete nova.

9 Imate li Vi neko pitanje?

Do you have any questions? / Avez-vous des questions?

Nemojte nikako da odgovorite da nemate pitanja! Ovde takođe treba da istaknete motivisanost za radno mesto. Prava strategija je postaviti nekoliko ciljanih pitanja poslodavcu o korporativnoj kulturi, o kolegama, o predpostavljenima, o misiji i strategiji kompanije itd.

Ukoliko prvi intervju za posao i nije baš prošao najbolje, ne očajavajte! Posmatrajte to kao dragoceno iskustvo za budućnost. Pogledajte i šta sve možete preduzeti da biste došli do prvog posla. Takođe, ni poslodavci ili regrutori nisu savršeni i ne mora ni u kom slučaju da znači da su izabrali najidealnijeg kandidata. Činjenica je i da su mnogi konkursi namešteni, da je nepotizam i zapošljavanje preko veze uobičajeno u Srbiji, ali to je već neka druga tema.

2 komentara na "Intervju za posao: savršeni odgovori na 9 pitanja o poslu"

  1. Još jedno od najčešćih pitanja je i zašto ste napustili predhodni posao?

    • U pravu ste, to je takođe često pitanje, mada smo se mi ovde pre svega usredsredili na najčešća pitanja za studente i one koji tek što su završili fakultet, a većina njih nije imala previše predhodnih poslova.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar