Kako napisati CV? – Nekoliko bitnih saveta

Planirate da konkurišete za neki poslić, za master u inostranstvu, za neki projekat ili stipendiju? Za sve ovo Vam je potreban CV. Ali kako napisati CV koji bi privukao pažnju? U ovom tekstu Vam dajemo nekoliko korisnih saveta o kojima je potrebno voditi računa prilikom pisanja CV-a:

 

Čemu služi CV?

Prvenstvena funkcija CV-a je da privuče pažnju poslodavca kako bi detaljnije razmotrio i Vaše motivaciono pismo, a zatim Vas i pozovao na intervju. U principu, poslodavac se ne zadržava duže od 30 sekundi na jednom CV-u. Zbog toga je potrebno da CV prikaže Vaše prednsti što konciznije i što upečatljivije. Detaljniju motivaciju potrebno je obrazložiti u Motivacionom pismu.

 

Osnovni principi CV-a

Postoje mnoge verzije CV-a, ne znam koju da izaberem?

Uglavnom, koju god da izaberete potrebno je da CV bude reprezentativan jer on mnogo govori o Vama.

Ali kako da napišem CV da bi on izgledao reprezentativno?

Potrebno je samo držati se nekoliko principa:

 • CV mora da bude koncizan i profesionalan;
 • CV ne sme da ima nikakvu mrlju, tačku ili bilo šta drugo što bi skrenulo pažnju sa Vaših kvaliteta;
 • CV bi trebao da bude pravilno raspoređen na jednoj stranici formata A4 (osim ukoliko niste neki renomirani stručnjak pa sva dostignuća ne mogu da stanu na jednoj stranici);
 • Koristite uvek isti font, bullets styles, nabrajanje itd.;
 • Nemojte da koristite boje, podvučene reči (mnogima smetaju ove stvari, a mogu i da odvuku pažnju poslodavca od vaših prednosti);
 • Nemojte da koristite rečenice, već samo nabrajanje;
 • Obavezno proverite pravopis (ukoliko ste napravili neku grešku u CV-u i poslodavac to primeti, to će mu odmah skrenuti pažnju od mnogo važnijih Vaših karakteristika);
 • Izbegavajte Times New Roman. Prema istraživanjima, mnogim poslodavcima ovo smeta.

Osnovne rubrike CV-a

Svaki CV bi trebao da sadrži nekoliko osnovnih rubrika. Ovo su u principu i podaci koje najviše govore o Vama:

 • Lični podaci,
 • Fotografija (opciono),
 • Obrazovanje,
 • Radno iskustvo,
 • Poznavanje stranih jezika (možete navesti i sertifikate ukoliko ih imate),
 • Poznavanje rada na računaru (možete navesti i sertifikate ukoliko ih imate),
 • Opciono (nagrade i priznanja, preporure).

 

Ali ja nemam nikakvog radnog iskustva …

Kako napisati CV ukoliko nemate nikakvog radnog iskustva? Nikako nemojte napisati da nemate nikakvog radnog iskustva iako niste nigde radili. Radno iskustvo ne podrazumeva samo poslove sa punim radnim vremenom ili kada ste prijavljeni kod poslodavca. Sigurno ste tokom studija imali neku praktičnu nastavu, radili na nekom sezonskom poslu, u nekoj studentskoj organizaciji itd. Ukoliko nemate ništa od ovoga, možete uvek da volontirate u nekoj organizaciji ili da učestvujete na nekom projektu. Ukoliko navedete da ste radili tokom studija, to pokazuje da ste ambiciozna osoba. Pogledatjte takođe i ne koje načine možete doći do prvog posla nakon studija. Pripremite se da date prave odgovore na najčešća pitanja na razgovoru za posao.

Još nešto …

Nemojte nikako lagati u CV-u. Sve što ste napisali da znate da radite, poslodavac će to proveriti – tokom probnog rada ili možda već prilikom intervjua.

Blanko CV u Word dokumentu možete skinuti ovde i potrebno je samo ubaciti odgovarajuće podatke. Ukoliko želite da napišete CV na engleskom ili francuskom jeziku, u blanko CV-u možete naći glavne delove i na ovim jezicima. Nazive firmi ili institucija ne prevodite, već ostavljate u originalu.

Ukoliko želite da napišete CV po evropskim standardima, ovde možete naći primere evropskog CV-a na engleskom, na francuskom, na nemačkom i na italijanskom jeziku.

0 komentara na "Kako napisati CV? – Nekoliko bitnih saveta"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar