Kako položiti ispit?

Priprema i polaganj ispita može da destabilizuje čak i studente sigurane u sebe. Međutim, ništa nije uporedivo sa zadovoljstvom koje se oseti nakon položenog ispita, a pogotovo ako se još ispit položi sa visokom ocenom. U ovom tekstu želimo da ukažemo na nekoliko načina kako položiti ispit bez previše poteškoća.

Pre ispita:

 • Budite pažljivi na predavanjima i vežbama. Ako slušate profesora, bolje ćete razumeti gradivo i na taj način imaćete mnogo manje posla prilikom pripreme samog ispita, a i znanje će Vam biti dugotrajnije. Obično svaki profesor tokom predavanja kaže šta je bitno i na šta treba obratiti posebno pažnju. Ne oklevajte da postavljate pitanja tokom predavanja i učestvujte u raspravama. Ostavite svoj telefon i druge predmete za igru na stranu.
 • Prvo i osnovno pre nego što počnete sa učenjem, treba da se dobro informišete o ispitu. Šta treba? Odakle treba? Šta je bitno, a šta manje bitno? Obično profesor tokom predavanja daje odgovore na ova pitanja. Međutim ako niste bili redovni na predavanjima i vežbama, pokušajte da se informišete kod kolega ili da odete na konsultacije kod profesora sa konkretnim pitanjima.
 • Učite sa nekim kolegom/kolegenicom. Udružite se sa nekim ko je u istoj grupi kao i Vi, to Vam može omogućiti da međusobno postavljate pitanja jedni drugima ili objasniti jedni drugome šta nije jasno. Međutim, nemojte birati nekoga ko će provoditi vreme u zezanju i ko će Vas samo ometati.
 • Veče pre ispita pripremi sve što je potrebno za ispit: olaovke, gumica, papir itd.
 • Dobro jedite pre ispita. Ako ste gladni, nećete moći da se usredsredite na rad. Izaberite hranu koja je bogata proteinima i ugljenim hidratima, tako da ne gubite energiju (jogurt, tost ili omlet).

 

Tokom ispita:

 • Pripremite se moralno za uspeh. Ukoliko ste uvereni da ćete lako položiti ispit, imate više šanse i da postignete svoj cilj. Umesto da kažeš sebi « Ma nema šanse da položim! », « Kako položiti ispit kada su svi pre mene pali? », bolje reci « Ma polažem sigurno, pitanje je samo sa kojom ocenom! ».
 • Pokušajte da budete nasmejani pre ulaska u prostoriju za ispit, čak i ako Vam nije do smeha. Studije su pokazale da je osmeh uvek dobar za moral.
 • Diši duboko pre i tokom ispita. To će vas opustiti, jer duboko disanje povećava količinu kiseonika u plućima. Pogledajte i kako savladati strah i tremu tokom ispita.
 • Pre nego što započnete, pročitajte sva pitanja brzo. Posvetite minut ili dva da vidite broj pitanja. Na taj način ćete znati šta se od vas traži i lakše ćete se organizovati. Takođe, izbeći ćete iznenađenja u poslednjem trenutku.
 • Pažljivo pročitajte pitanja. Morate ih razumeti pre nego što odgovorite. Pročitajte svako pitanje makar dva puta pre ogovora.
 • Ako se osećate nervoznim, odgovorite prvo na lakša pitanja kako biste se smirili i povratili samopouzdanje.
 • Odgovorite na prvo pitanje. Nemojte proveravati svoj odgovor odmah. Ako se često vraćate unazad da biste promenili svoje odgovore, možda grešite zbog nedostatka samopouzdanja. U principu, ukoliko se dvoumite oko nekog pitanja, velika verovatnoća je da je ispravan odgovor onaj koji Vam je prvi pao na pamet.
 • Pročitajte ponovo odgovore pre nego što predate rad. Pokušajte da ostavite malo vreme na kraju da biste proverili svoje odgovore. Nikada ne ostavljajte pitanje bez odgovora jer uvek možete pokušati da izvučete dodatne poene!

 

Za kraj….

Pokušajte sebe da ubedite da će Vam to učenje koristiti kasnije u profesionalnoj karijeri. Iako Vam možda to sada izgleda malo verovatno da ćete naći posao u struci jer poznajete mnoge koji nemaju posla ili dobijaju posao preko veze ili preko političke partije, imajte na umu da dobri stručnjaci uvek pronađu posao i mnogo su cenjeniji u poslovnom svetu. Pogledajte i praktične savete kako povećati šanse za pronalaženje posla nakon završenog fakulteta.

 

 

0 komentara na "Kako položiti ispit?"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar