Najjeftinije putovanje do Bukurešta i do Kišinjeva

Bukurešt, koga mnogi nazivaju “Mali Pariz”, sa razlogom nosi ovaj epitet. Nakon ujedinjenja Rumunije, za razvoj grada, kraljevina se oslanjala na Francusku. Veliki broj građevina izgradili su arhitekte iz Francuske i Italije. Stoga i ne čudi naziv “Mali Pariz” ili “Pariz sa istoka”. Iako kod mnogih u Srbiji i dalje vlada mišljenje da u Bukureštu nema mnogo šta da se vidi, on spada u jedan je od najlepših gradova Evrope.

Bukurešt danas ima oko 2 miliona stanovnika, a sa okolnim mestima dostiže 2,6 miliona stanovnika, što ga čini šestim gradom po veličini u Evropskoj uniji. U ovom tekstu Vam predstavljamo neke od znamenitosti Bukurešta. Ono što je posebno zanimljivo je da je Bukurešt utemeljio Vlad Drakula (vlaški vojvoda, poznat po tome što je tokom svoje vladavine navodno sprovodio surove metode u odbrani od osmanskih osvajanja).

 

Znamenitosti Bukurešta

Građevine po kojima je Bukurešt poznat su: Trijumfalna kapija, Rumunski ateunum, Palata pravde, kao i nekadašnja kraljevska palata, koja je danas pretvorena u Muzej umetnosti. Palata Parlamenta je posebna priča za sebe, svojom veličinom i impozantnošću nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Trijumfalna kapija, izgrađena po uzoru na istovetnu imenjakinju u Parizu.

Trijumfalna kapija
Trijumfalna kapija

 

Bukurešt je poznat po brojnim parkovima, od kojih je najpoznatiji park Cișmigiu sa svojim romantičnim veštačkim jezerom. U parku King Mihai nalazi se muzej na otvorenom Dimitrie Gusti koji prikazuje etno kuće iz svih krajeva Rumunije.

 

 

Jedna od kuća u muzeju Dimitrije Gusti

 

Kao i u svakom drugom istorijskom gradskom jezgru, i u bukureškom se nalaze brojni restorani sa tipičnom domaćom hranom. Jedan od najpoznatijih rumunskih specijaliteta je mamaljiga, jelo slično kačamaku.

 

Kišinjev, Moldavija

Posle Tursko-ruskog rata, Kišnjev i Besarabija su pripali Rusiji, a nakon Prvog svetskog rata Rumuniji. Zatim, posle Drugog svetskog rata, grad je pripao Sovjetskom Savezu i postao glavni grad Moldavske Sovjetske Republike. Danas u gradu se mogu podjednako čuti i moldavski (rumunski jezik) i ruski jezik.

 

Zgrada parlamenta
Zgrada parlamenta

 

Kišinjev je nama značajan grad i po tome što je veliki broj Srba živeo u njemu.

 

Natalijina kuća
Kuća u kojoj je živela supruga Milana Obrenovića, Natalija

 

Najjeftinije varijante za prevoz 

Bukurešt se nalazi na 600 km od Beograda, 690 km od Novog Sada i 480 km od Niša, tako da je moguće napraviti i jednodnevni izlet.

  • Od Niša do Sofije autobusom Niš ekspresa, karta je oko 12 evra
  • Od Sofije do Bukurešta Flixbus-om, ako se rezerviše na vreme, može da se nađe i za 10 evra. Autobus ide do Atogara Militari, a odmah u blizini se nalazi i metro stanica Pacii. Samim tim do centra se stiže jako jednostavno.
  • Ukoliko idete do Kišinjeva, potrebno je otići do Autogara Filaret, koja se nalazi relativno blizu centra. Karta košta oko 10 evra i moguće je kupiti on line. Autobus staje na centralnoj autobuskoj stanici koja se nalazi u samom centru grada.

Pogledajte i druge mogućnosti kako putovati za smešno male pare.

 

Najjeftinije varijante za smeštaj 

  • Hostel u Bukureštu može da se nađe i za 6-8 evra preko Hostelsclub-a.
  • Hostel u Kišinjevu može da se nađe za 15 evra preko Hostelsclub-a.
  • Airbnb apartman u Bukureštu (ukoliko vas putuje više) može da se nađe već od 14 evra za troje, za noć.
  • Airbnb apartman u Kišinjevu (ukoliko vas putuje više) može da se nađe već od 9 evra za troje, za noć.
  • Couchsurfing gde je smeštaj totalno besplatan. Potrebno je upoznati se sa ovim vidom putovanja i imati malo avanturističkog duha.

 

Pogledajte i mogućnosti za najjeftinija putovanja za Pariz, Kopenhagen, Ženevu ili Brisel.

0 komentara na "Najjeftinije putovanje do Bukurešta i do Kišinjeva"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar