Najjeftinije putovanje do Kopenhagena

Kopenhagen je jedan od najstarijih, najpopularnijih i najčistijih evropskih gradova. Međutim to je i jedan od i najtraženijih i najskupljih gradova koje svakako vredi posetiti. U ovom tekstu Vam dajemo predloga kako organizovati najjeftinije putovanje do Kopenhagena.

Kopenhagen se nalazi na najužem moreuzu Oresund, koji odvaja Baltičko i Severno more, tako da se može reći da je na granici između srednje i severne Evrope. Kopenhagen je osnovan u 10. veku od strane Vikinga kao ribarsko selo, a prestonica Danske postaje tek u 15. veku, umesto dotadašnje prestonice Roskilde. Tokom 17 veka pod vladavinom kralja Kristijana IV, postao je jedan od najvećih gradova Severne Evrope. Posle kuge i mnogih požara u 18. veku, Kopenhagen  nastavlja da se razvija kao grad. Delove grada iz tog perioda i danas možemo da vidimo u starom delu grada. Kopenhagen ima dobro očuvano staro gradsko jezgro sa fasadama u živim bojama, kanalima, spomenicima, kvart Frederiksstaden i institucije kao što su Dansko kraljevsko pozorište ili Kraljevska akademija lepih umetnosti. Tokom Drugog svetskog rata, iako je grad bio pod okupacijom, nije mnogo stradao. Danas u Kopenhagenu živi preko 21% stanovništva rođeno u inostranstvu.

 

Neke od znamenitosti grada

Ulica Stroget – Kopenhagen poseduje jednu od najvećih i najstarijih pešačkih zona na svetu dugu 1,1 km. Naime, ova ulica je 1962 pretvorena u pešačku zonu i od tada se naglo i u drugim gradovima radi na brzom razvijanju pešačkih zona.

 

Ulica Stroget
Ulica Stroget – najveća i najstarija pešačka zona na svetu

 

Rundetårn ili Okrugli toranj – kula iz 17. veka koja predstavlja jednu od glavnih turističkih znamenitosti Kopenhagena. Kula je izgrađena da obezbedi naučnike tog vremena astronomskom opservatorijom, i univerzitetskom bibliotekom. Ona se nalazi u samom središtu grada, a zajedno sa njim je građena i Crkva svete Trojice.

 

Rundetårn – kula
Rundetårn – kula iz 17. veka

 

Amalienborg – zimska rezidencija kraljevske porodice Danske koja se sastoji od četiri vile sa identičnim neoklasičnim fasadama i rokoko interijerima. Četiri zgrade okružuju osmougaoni kvadrat (Amalienborg Slotsplads) koji u svom centru ima monumentalnu konjičku statuu osnivača Amalienborga, kralja Frederika V.

 

Amalienborg – rezidencija
Amalienborg – zimska rezidencija kraljevske porodice

 

 

Dvorac Rosenborg (Rosenborg Slot) je nekadašnja kraljevska rezidencija. Istorija Rozenborga datira iz 1606. godine kada je Kristijan IV kupio zemljište van zidova i uredio vrt. U tom vrtu je izgrađen najpre letnjikovac sa dva sprata, a kasnije su dozidani treći sprat i tri kule. Od tog trenutka Kristijan IV je nazvao svoj zamak Rosenborg. Godine 1833. Frederik VI je odlučio da ga transformiše u dvorac. Dvorac je danas vlasništvo države i sadrži razne kolekcije, između ostalog, dragulje i dansku krunu od 16. do 19. veka. Dvorac svake godine privlači oko 200.000 turista dok kraljevski vrt u kome se nalazi dvorac privlači oko 2,5 miliona turista svake godine.

 

Rosenborg Slo
Rosenborg Slot -nekadašnja kraljevska rezidencija

 

Palata Kristijanborg (Christiansborg Slot), poznata i pod imenom “Borgen” (“Dvorac”), je zgrada u kojoj se nalazi sedište Danskog parlamenta, Folketing, državnog ministarstva i Vrhovnog suda. Nalazi se na ostrvu Slotsholmen u centralnom delu Kopenhagenu. Kraljevska porodica i dalje zauzima nekoliko delova ovog dvorca koji je bio glavna rezidencija kralja do 1794. godine.

 

Christiansborg Slo
Christiansborg Slot – sedište Danskog parlamenta

 

Gradska kuća Kopenhagena ili Københavns Radhus je zgrada u kojoj se nalaze gradsko veće i gradonačelnik grada Kopenhagena.

 

Berza
Berza

 

Berza je monumentalna zgrada koja se nalazi na obali kanala Fredericsholm, a odlikuje se šiljatim vrhom spiralnog oblika kojeg čine četiri upletena zmajeva repa.

Kristianija je internacionalna samoupravna zajednica čije stanovništvo čine umetnici, hipici i alternativni pokreti.

 

Kristianija
Slobodan grad Kristianija

 

Kvartovi Kopenhagena:

 • Kristianija : «Slobodan grad Kristianija»
 • Indre By : istorijski centar grada
 • Nyhavn : nova luka
 • Vesterbro i glavna arterija Istedgade
 • Nørrebro : multikulturalni kvart

Redovne cene aranžmana

Ako idete avionom AirSerbia povratna karta bi Vas koštala oko 250 evra iz Beograda pod uslovom da izaberete povoljnije termine.

Ako odsednete u nekom osrednjem hotelu sa 3* u Kopenhagenu bi Vas koštalo oko 150 evra/noć (u zavisnosti od sezone). Na žalost, jako mali broj studenata iz Srbije može sebi da priušti ovakav način putovanja, pogotovo ako se uzme u obzir da treba da ponesete nešto i za trošak, a Kopenhagen spada u jedan od najskupljih gradova u Evropi. Iz tog razloga želimo da Vam prikažemo nekoliko mogućnosti kako možete MNOGO JEFTINIJE da posetite Kopenhagen. Pogledajte najpre kako možete putovati za smešno male pare.

 

Najjeftinija varijanta za prevoz 

 1. Od 2000. godine Kopenhagen je povezan sa švedskim gradom Malmeom preko mosta-tunela Oresund, tako da je najjeftinija varijanta za prevoz:
  • Wizzair do Mamea iz Niša više nema, ali postoji iz Beograda. Povratna karta bez velikog prtljaga, ako se rezerviše na vreme može da se nađe i za  ̴ 30 evra. 
  • Zatim, treba predvideti i bus od aerodroma do Kopenhagena, Neptunbus koji u jednom pravcu košta 100 DKK (oko 13,5 evra).

 

Najjeftinija varijanta za smeštaj

 • Couchsurfing gde je smeštaj totalno besplatan. Potrebno je upoznati se sa ovim vidom putovanja i imati malo avanturističkog duha.
 • Airbnb apartman u Kopenhagenu može da se nađe i za ̴  30 evra za dve ili tri osobe.
 • Hostel u Kopenhagenu može da se nađe od 23 evra preko Hostelclub-a

Ukoliko nađete smeštaj u Malmeu ili Lundu (gde je smeštaj i jeftiniji u odnosu na Kopenhagen) imate autobus Flygbussarna koji ide od aerodroma u Malmeu do Malmea ili Lunda. Zatim, od ovih mesta imate voz koji ide često do Kopenhagena. Voz Lund – Kopenhagen je oko  15 evra, a voz Malme – Kopenhagen je oko 11 evra. Voz Malme – Lund je oko 5 evra.

 

Još nešto …

Kopenhagen se ubraja među najbolje gradove za život na svetu bez obzira na visoke troškove života. Treba imati na umu da su cene u restoranima otprilike 4 do 5 x skuplje nego u Srbiji, ali hrana u hipermarketima je mnogo povoljnija. Takođe, imate mogućnost da kupite Kopenhagen karticu sa kojom imate mnogo povoljnosti i besplatan pristup mnogim atrakcijama, besplatan prevoz itd.

Kopenhagen je i sedište najvećih danskih kompanija, kao što su Maersk, Novo Nordisk i Carlsberg pivare. Takođe i sve važnije svetske kompanije imaju svoja predstavništva u Kopenhagenu.

Životni standard je veoma visok i BDP po glavi stanovnika je među najvišim u svetu. Pored industrijske dinamike u uslugama i farmaceutskim proizvodima, ekonomija u Kopenhagenu obeležila je razvoj čistih tehnologija u skladu sa opštinskim ciljem ukidanje ugljenika do 2025. godine.

Prema tome, Vi možete da posetite Kopenhagen na nekoliko dana i za nekih 150-ak evra!

Potrebno je samo malo ranije da isplanirate svoji put, da budete fleksibilniji što se tiče vremena i možete da organizujete sebi najjeftinije putovanje do Kopenhagena.

 

Mala sirena
Mala sirena, jedan od simbola grada

 

Pogledajte i mogućnosti kako jeftino putovati za Pariz, Ženevu ili Brisel.

 

0 komentara na "Najjeftinije putovanje do Kopenhagena"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar