Najjeftinije putovanje za Pariz – Da li je moguće za 150 evra?

Pariz ili „Grad svetlosti“ je jedan od najznačajnijih svetskih gradova i najposećenija turistička destinacija na svetu. Preko 30 miliona ljudi poseti ovaj grad svake godine, što je ekvivalentno više od jednog posetioca u sekundi. Predpostavljam da nema čoveka u Srbiji koji ne bi voleo da poseti ovaj grad. Osnovni razlog zašto mali broj studenata iz Srbije ne može da poseti ovaj grad je nedostataprk novca. U ovom tekstu želimo da damo korisne savete kako organizovati najjeftinije putovanje za Pariz, pa čak i za oko 150 evra.

 

Urbana zona Pariza broji preko 12 miliona stanovnika, a više od 20% stanovništva rođeno je van evropske Francuske. Sa istorijom dugom 2 milenijuma, ovaj grad je bio mesto značajnih istorijskih događaja i stecište umetnika. Pariz ima oko 160 muzeja, a najznačajniji su LuvrOrsej (posvećen umetnosti 19. veka i Impresionizmu), Centar Žorž Pompidu (nacionalni muzej savremene umetnosti).

Luvr
Luvr, jedan od najpoznatijih muzeja na svetu, ima oko 38 000 eksponata

 

Pariz, ima i oko 200 umetničkih galerija, oko 100 pozorišta, preko 650 bioskopa, više od 10.000 restorana, bogatu ponuda kulturnih događaja, koncerata, izložbi, festivala i modnih izložbi. U Parizu se nalaze mnoge znamenitosti i turističke atrakcije:

 • Ajfelova kula — simbol Pariza, pa i Francuske;
 • Trijumfalna kapija — slavoluk posvećen francuskim ratnicima i odakle kreće avenija Jelisejska polja;

 

Trijumfalna kapija
Trijumfalna kapija i Šanz-Elize (Jelisejska polja)

 

 • Avenija Jelisejska polja — najpoznatija pariska avenija gde se održavaju značajne parade;
 • Monmartr — boemska četvrt i stecište umetnika;

 

Crkva Sakre ker
Crkva Sakre ker na Monmartru

 

 • Crkva Sakre ker („Sveto srce“) – nalazi se na Monmartru i odatle se pruža predivan pogled na Pariz;
 • Monparnas — istorijska četvrt umetnika, a danas je tu visoki oblakoder sa koga možete da posmatrate Pariz (jeftinija je ulaznica od Ajfelove kule, nema da čekate veliki red, a približno je isti pogled.
 • Panteon — bivša crkva, a od 19. veka mauzolej zaslužnih francuskih velikana;
 • Palata invalida — niz reprezentativnih građevina iz 17. veka namenjenih smeštaju ratnih veterana. To je muzej i grobnica Napoleona ali i drugih istorijskih ličnosti;
 • Trg Konkord — mesto gde se za vreme Francuske revolucije nalazila giljotina, a danas se tu nalazi egipatski obelisk iz Luksora.
 • Latinska četvrt — mesto gde se nalazi jedan od najstarijih i najpoznatijih univerzioteta, Sorbona i to je stecište univerzitetske omladine, profesora i intelektualaca.
 • Groblje Per Lašez — na njemu su sahranjene mnoge značajne ličnosti poput Balzaka, Šopena, Edit Pjaf, Džima Morison itd.
 • La Defans („odbrana“) — moderna četvrt savremene arhitekture i biznis centar Pariza;
 • Fontenblo – renesansni kraljevski dvorac Fransoa I Francuskog, u kome su živeli mnogi francuski kraljevi, kao Filip IV Lepi, Anri III i Luj XIII;
 • Versaj  – rezidencija francuskih kraljeva Luja XIV, Luja XV i Luja XVI, okružena parkom od 815 hektara.

 

Versaj
Versaj, rezidencija francuskih kraljeva

 

Kako organizovati najjeftinije putovanje za Pariz

 

Postoje brojni turistički aranžmani za Pariz iz Srbije koji bi Vas koštali i po nekoliko stotina evra. Vi možete da idete avionom AirSerbia što bi Vas koštalo oko 350 – 400 evra povratna karta, odsedanje u nekom osrednjem hotelu sa 3* u Parizu košta oko 100 – 150 evra, što bi Vam za 3 – 4 dana (nema svrhe da budete manje od toga u Parizu) iznosilo minimum 500 evra. Ako se uzme u obzir da treba poneti nešto i za trošak tamo, Vi ne možete da prođete bez 1.000 do 1.500 evra. Na žalost, jako mali broj studenata iz Srbije može sebi to priuštiti. Iz tog razloga želimo da Vam prikažemo nekoliko mogućnosti kako da organizujete najjeftinije putovanje za Pariz. Pored toga bilo bi dobro i pogledati korisne savete za jeftino putovanje.

 

Najjeftinija varijanta za prevoz je:

  • Wizzair om do Bovea gde povratna karta bez velikog prtljaga ako se rezerviše na vreme može da se nađe i za 80 – 100 evra, zatim
  • Bus (navette) od aerodroma do centra u jednom pravcu košta 16 evra.

 

Najjeftinije varijante za smeštaj 

 • Hostel u Parizu može da se nađe i za 17 evra prema Hostelsclub-u.
 • Airbnb apartman u Parizu može da se nađe i za 10 evra po osobi za noć.
 • Couchsurfing gde je smeštaj totalno besplatan. Potrebno je upoznati se sa ovim vidom putovanja i imati malo avanturističkog duha.

 

Ostale cene…

Treba imati na umu da su cene u restoranima otprilike 3x skuplje nego u Srbiji, ali hrana u hipermarketima poput Carrefour, Auchan, E.Leclerc ili Intermarché je skoro ista kao u Srbiji. Inače, Pariska regija spada u jednu od najbogatijih regija u Evropi. Pogledajte takođe koje su 10 najbogatije regije Evrope.

 

Prema tome, Vi možete da odete u Pariz na nekoliko dana i za nekih 150 evra, a pogledajte i najjeftinije putovanje za Amsterdam, Kopenhagen, Ženevu ili Brisel.

Potrebno je samo malo ranije da isplanirate svoji put i da budete fleksibilniji što se tiče vremena. Srećan put! 🙂

 

 

22nd December 2018

3 komentara na "Najjeftinije putovanje za Pariz - Da li je moguće za 150 evra?"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar