Najpoznatiji francuski specijaliteti

Francuska kuhinja spada u najcenjenije kuhinje na svetu. Obroci se sastoje od predjela, raznovrsnih supa i čorbi, mesa i mesnih prerađevina, riba i morskih plodova i raznih soseva. Francuski specijaliteti se uglavnom spremaju bez masti životinjskog porekla, pa se stoga smatra i izuzetno zdravom. Naravno, tu su još savršeni deserti, razne vrste sireva i razne sorte vina bez kojih se ne može zamisliti obrok. Zbog svega ovoga, u novembru 2010. godine, francuska gastronomija je dodata od strane UNESCO-a na listu svetske nematerijalne kulturne baštine. Predstavljamo Vam listu specijaliteta koji su najkarakterističniji za Francusku kuhinju.

Foie gras – smatra se luksuznim predjelom od jetre posebno masne, koja može da se sprema na mnogo načina.

Coq au vin – možda ovo jelo od petla i prvo padne na pamet svakom strancu kada pomisli na francusku kuhinju. Petao se izreže na komade i kuva u dobrom vinu (obično crvena vina, ali može i rizling) sa lukom, šargarepom i pečurkama.

Bouillabaisse – ovo jelo je poreklom iz Marseja, sadrži najmanje četiri različite vrste riba i začinjeno je sosom od šafrana (sauce rouille), vrlo karakteristično za jug Francuske.

Ratatouille – jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo od tikvica, plavog patlidžana, paradajza i paprike.

Soupe à l’oignon (supa od luka) – ova supa, pored crnog luka, sadrži i hleb, sir, koštanu srž i neko živinsko meso.

Quiche lorraine – jedan od najstarijih francuskih recepta iz Lorene koji datira još iz 16. veka. Idealno se konzumira kao predjelo.

Tartiflette – francuski kulinarski specijalitet poreklom iz Savoje, sastavljen od krompira, vrste topljenog sira (reblochon), slanine i luka.

Steak tartare (Tartar biftek) – iako se mnogima ne sviđa ovo jelo jer je u pitanju živo meso, izuzetno je jednostavno za spremanje. Sve što je potrebno je sveži odrezak mesa, sirovo jaje i još par začina.

Baguette – duga, tanka vekna francuskog hleba koja se obično pravi od osnovnog testa, a odlikuje se svojom dužinom i hrskavom koricom.

Francuski sirevi

Francuska ima 365 vrste sireva, jedan za svaki dan u godini, iz različitih krajeva zemlje. Ovo su neki od najpoznatijih:

Camembert – sir kog inače nazivaju i “smrdljivim sirom” izuzetno je dobrog ukusa.

Roquefort – ovčiji sir sa juga Francuske i jedan je od najboljih “plavih sireva”.

Chèvre – kozji sir je obavezan na platou sira, ali se koristi i u mnoge druge kulinarske specijalitete.

Brie – meki sir nazvan po francuskoj regiji Brie i jedan od najpoznatijih francuskih sireva, koji se još zove i “Kralj sireva”.

Treba napomenuti i da jelo u Francuskoj nije rutina, već prilika za druženje sa prijateljima i porodicom. Francuzi jedu polako, vole da odvoje vreme za ručak. U Francuskoj se ne jede “s nogu” i na brzaka, a period između 12h i 14.00h je vreme odvojeno za ručak. U tom periodu, svi koji mogu da stanu sa poslom, staju, pa ukoliko ste planirali neki posao da obavite u tom periodu, bolje je da ga odložite za kasnije.

0 komentara na "Najpoznatiji francuski specijaliteti"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar