Najjeftinije putovanje za Amsterdam

Amsterdam je jedan od najvećih starih gradova Evrope koji je ime dobio po brani na reci Amstel. Izuzetno je popularan među mladima iz čitavog sveta zato što pruža ogromne mogućnosti za provod i zabavu. Iako je izuzetno skup grad, želimo da Vam damo nekoliko praktičnih saveta kako bi moglo organizovati najjeftinije putovanje za Amsterdam, čak i za oko 150 evra.

 

Amsterdam
Amsterdam

 

Amsterdam je osnovan je krajem 12. veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel. Sa svojim prelepim građevinama proglašen je Svetskom baštinom 2010. godine i uvršten na UNESCO-ov spisak. Staro gradsko jezgro izgrađeno je u 17. veku i to je jedno od najvećih u Evropi. U gradu se nalazi više poznatih muzeja među kojima su najpoznatiji: Zemaljski (Rijks) muzej, muzej Van Goga, Rembrantov muzej, kuća Ane Frank dr.

 

Staro gradsko jezgro
Staro gradsko jezgro

 

Prema istraživanju koje je sprovela organizacija Economist Intelligence Unit, Amsterdam je drugi najbolji grad za život. On svake godine beleži izuzetnu turističku posećenost, a tome treba prvenstveno da zahvaliti legalizovanom konzumiranju lakih droga. Postoje više stotina tzv. kofi šopova u kojima se mogu kupiti najrazličitije vrste kanabisa.

 

Amsterdam
Postoje više stotina tzv. kofi šopova

 

Amsterdam je takođe poznat i po legalizovanoj prostituciji – Red Light District (četvrt crvenih fenjera). Cena se kreće oko 50 evra.

 

Četvrt crvenih fenjera
Četvrt crvenih fenjera – Red Light District

 

Amsterdam je i grad koji ima bogat sadržaj namenjen LGBT zajednici, među kojima je i Amsterdamska gej parada, najposećenija manifestacija na teritoriji Holandije, koja postoji od 1996. godine i održava se prve subote u augustu. Ona je 2008. godine proglašena za najbolju gej paradu u Evropi. Amsterdam je i najvažniji grad u pogledu grafita. Za razliku od njujorških grafita koji su uglavnom povezuju sa hip-hop scenom, ovi u Amsterdamu se vezuju za pank pokret.

 

 Cene aranžmana

Postoje brojni turistički aranžmani za Amsterdam iz Beograda koji bi Vas koštali i po nekoliko stotina evra. Vi možete da idete avionom AirSerbia. Povratna karta bi mogla da se nađe i za 150 evra. Ako odsednete u nekom osrednjem hotelu sa 3* koji u Amsterdamu košta oko 100 evra/noć (u zavisnosti od sezone). Pored toga ako računate da ostanete dva do tri dana i da ponesete nešto za „provod“, a zbog toga se uglavnom i ide tamo, Vi ne možete da prođete bez nekih 1.000 evra. Na žalost, jako mali broj studenata iz Srbije može to sebi da priušti. Iz tog razloga želimo da Vam prikažemo nekoliko mogućnosti kako možete mnogo JEFTINIJE da prođete u Amsterdamu. Pogledajte najpre nekoliko saveta kako da putujete za smešno male pare.

 

Najjeftinija varijanta za prevoz 

  • Avion Wizzair od Beograda do Ajndhovena. Povratna karta, bez velikog prtljaga ako se rezerviše na vreme može da se nađe i za ̴ 60 evra. Za polaske iz Niša može da se nađe čak i povoljnije.
  • Bus od aerodroma do centra u jednom pravcu košta 24 evra, a povratna je 40 evra. Za više informacija pogledajte ovde.

Najjeftinija varijanta za smeštaj je

  • Hostel u Amsterdamu može da se nađe od 18 evra. Sve ponude možete da nađete na Hostelsclub-u.
  • Airbnb – za apartman u Amsterdamu treba odvojiti minimum  ̴̴ 15 evra po osobi za noć.
  • Couchsurfing – smeštaj je totalno besplatan. Potrebno je upoznati se sa ovim vidom putovanja i imati malo avanturističkog duha.

 

Treba imati na umu da su cene u restoranima otprilike 3x skuplje nego u Srbiji, ali hrana u hipermarketima poput Hema, Avondmarkt, Marqt je mnogo povoljnija.

Prema tome, najjeftinije putovanje za Amsterdam može da bude i za nekih 150 evra (računajući smeštaj i prevoz) i to za nekoliko dana. Potrebno je samo ranije (oko dva do tri meseca) da isplanirate svoji put i da budete fleksibilniji što se tiče vremena. Naravno, za Amsterdam treba predvideti i troškove za provod, jer se prvenstveno zbog toga ide tamo. Pogledajte i mogućnosti za najjeftinija putovanja za Pariz, Kopenhagen, Ženevu ili Brisel.

1 komentara na "Najjeftinije putovanje za Amsterdam"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar