Najjeftinije putovanje za Ženevu

Ženeva je jedan od globalnih gradova koji nudi najbolji kvalitet života. Sedište je brojnih međunarodnih organizacija u svetu, ali i grad sa dugom istorijom. Međutim, takođe je poznat i kao jedan od najskuplih gradova na svetu. U ovom tekstu, pored kratkog predstavljanja ovog izuzetno lepog grada, želimo da Vam damo korisne savete kako biste mogli sebi organizovati najjeftinije putovanje za Ženevu.

 

Cvetni sajt
Cvetni sat

 

Globalni Grad

Ženeva je drugi najnaseljeniji grad u Švajcarskoj nakon Ciriha. Okružen je francuskom granicom i Ženevskim jezerom ili Lemanskim jezerom (Lac Léman). Iako nije baš izrazito veliki grad, Ženeva se smatra jednim od globalnih gradova, uglavnom zbog prisustva brojnih međunarodnih organizacija, uključujući i evropsko sedište Ujedinjenih nacija. Ženeva je i izrazito multinacionalni grad, skoro 40% stanovništva nema švajcarsko državljanstvo.

 

Ujedinjene nacije u Ženevi
Sedište Ujedinjenih nacija u Ženevi

 

Međunarodni značaj grad dobija posle Prvog svetskog rata kada postaje sedište međunarodne organizacije Lige naroda. Iako je danas sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku, u Ženevi su i dalje ostala sedišta brojnih međunarodnih organizacija. Ženeva i Njujork su dva najvažnija centra za međunarodnu saradnju u svetu, stim što se u Ženevi održava veći broj sastanaka. Sa 23 međunarodne organizacije i više od 250 nevladinih organizacija, Ženeva je grad domaćin većini međunarodnih organizacija na svetu.

 

Palata nacija
Palata nacija, nekadašnje sedište Lige naroda

 

Važno trgovačko i  bankarsko  središte

Ženeva je i važno trgovačko i  bankarsko  središte, kao i važno trgovište za luksuznu robu. U gradu se nalaze centrale i velike ispostave niza velikih i međunarodno poznatih banaka. Smatra se najvažnijim centrom u svetu za upravljanje transnacionalnim privatnim bogatstvom. Takođe, grad je na prvom mestu u svetu za pregovore vezane za naftu, čak ispred Londona. Ženeva je poznata i po brojnim događanjima i manifestacijama, a posebno se treba izdvojiti Ženevski salon automobila.

 

sajam automobila
Međunarodni sajam automobila u Ženevi

 

Pokret reformacije i Žan Kalvin

Ženeva poseduje dobro očuvano staro gradkso jezgro sa brojnim crkvama, palatama, trgovima, fontanama i spomenicima. Najpoznatiji spomenici su svakako Palata nacija (Palace of Nations), nekadašnje sedište Lige naroda, izgrađena 30-ih prošlog veka, Katedrala svetog Petra (Cathédrale Saint-Pierre), iz 12. veka, odakle je započet kalvinizam u švajcarskim zemljama.

 

St. Pierre
Katedrala Saint-Pierre

 

U XVI veku u Ženevi se javlja pokret reformacije na čelu sa Žanom Kalvinom, a 1536. godine građani su se samoproglasili protestantima. I danas Žan Kalvin predstavlja jedan od simbola grada. Zid reformacije (Monument international de la Réformation) je spomenik u čast protestantizmu i predstavlja jedan od simbola grada.

 

Zid reformacije
Zid reformacije i spomenik Žanu Kalvinu

 

Pored toga grad ima i brojne parkove, aleje i dukačak kej duž jezera. Na mestu starog dela Ženeve iz jezera otiče reka Rona. Simbol grada je svakako vodoskok. Voda izlazi brzinom od 200 km/h sa protokom od 500 litara u sekundi. Od 2003. vodoskok radi tokom čitave godine.

 

Vodoskok u Ženevi
Vodoskok u Ženevi čiji mlaz dostiže 140 m

 

Najjeftinije putovanje za Ženevu

Ako idete avionom AirSerbia povratna karta bi Vas koštala oko 150 evra pod uslovom da izaberete povoljnije termine. Zbog prisustva brojnih međunarodnih ustanova i kompanija, Ženeva ima veoma razvijen međunarodni saobraćaj i poznati međunarodni aerodrom.

Ako odsednete u nekom osrednjem hotelu sa 3* u Ženevi bi Vas koštalo oko 150 evra. Na žalost, jako mali broj studenata iz Srbije može sebi da priušti ovakav način putovanja, pogotovo ako se uzme u obzir da treba da ponesete nešto i za trošak, a Ženeva spada u jedan od najskupljih gradova. Iz tog razloga želimo da Vam prikažemo nekoliko načina kako organizovati najjeftinije putovanje za Ženevu. Pogledajte i neke korisne savete kako jeftinijo putovati.

 

Najjeftinija varijanta za prevoz

  • Wizzair do Bazela iz Niša – povratna karta bez velikog prtljaga ako se rezerviše na vreme može da se nađe i za  ̴ 40 evra, zatim
  • Treba predvideti i bus od aerodroma do centra Bazela, koji u jednom pravcu košta 70 CHF. Kartu možete kupiti na licu mesta, na automatu.
  • Bla bla car od Bazela do Ženeve je oko 20 evra i postoji veliki izbor. Ako idete njihovom železnicom to će Vas skuplje koštati nego avionska karta do Švajcarske.

 

Najjeftinija varijanta za smeštaj

  • Airbnb apartman u Ženevi može da se nađe i za 15 evra po osobi za noć.
  • Couchsurfing gde je smeštaj totalno besplatan. Potrebno je upoznati se sa ovim vidom putovanja i imati malo avanturističkog duha.

 

Jedan od najskupljih gradova

Prema studiji iz 2011. godine koju je sprovela Mercer Consulting, Ženeva je jedan od gradova koji nudi najbolji kvalitet života u svetu, ali je poznata i kao jedan od izuzetno skuplih gradova, koji svake godine kulminira u rangiranju najskupljih gradova na svetu. Treba imati na umu da su cene u restoranima otprilike 4 do 5x skuplje nego u Srbiji, ali hrana u hipermarketima poput Coop ili Migros M nije mnogo skuplja nego u Srbiji.

Nadamo se da smo bili od pomoći i pokazali kako je moguće organizovati najjeftinije putovanje za Ženevu, čak i za nekih 100-ak evra!

Potrebno je samo malo ranije da isplanirate svoji put i da budete fleksibilniji što se tiče vremena.

Pogledajte i mogućnosti za najjeftinija putovanja za Pariz, Kopenhagen, AmsterdamŽenevu ili Brisel.

 

 

 

 

0 komentara na "Najjeftinije putovanje za Ženevu"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar