Saveti za brucoše – Kako uspešno krenuti sa studiranjem?

Svi se dobro sećamo prvog dana na fakultetu, pomalo uplašeni i zbunjeni pitajući se da li ćemo uspeti? Svi nas hrabre rečima: „ma biće sve u redu!“, ali samo mi znamo kako nam je bilo. Koji su to saveti za brucoše koji mogu pomoći da se uspešno krene sa studiranjem i sa što manje stresa ?

 

Smeštaj

Ako živiš kod svojih, super za tebe! Međutim, ako si došao u drugi grad, počni na vreme sa traženjem stana, a najbolje još u avgustu ili eventualno početkom septembra jer je tada mnogo veći izbor.

Ukoliko poznaješ nekog ko je iz tvog mesta pokušaj da se povežeš sa njim, svaki savet, a i pomoć će ti dobrodoći. Svako ko je na budžetu može da konkuriše za studentski dom. Konkurs raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a konkuriše se u studentskom centru. Za dobijanje doma potrebno je takođe imati i solidan prosek i „uhvatiti uslov“ što pre. U zavisnosti od toga kako su rangirani, studenti koji ispune uslove konkursa i dobiju smeštaj, na raspodeli mogu da biraju studentski dom i sobu. Za mnoge studente život u studentskom domu, „studenjaku“ predstavlja najbolji deo studiranja zbog svih druženja, žurki i naravno ljubavi. Postoji izreka da ne znaš šta je pravi studentski život ako nisi živeo u studentskom domu. U svakom slučaju, nemoj od stana ili sobe da napraviš svinjac, jer ne znaš kada ćeš biti u situaciji da pozoveš nekog ili neku, pa nemoj da taj ili ta pobegnu brže nego što su došli. Ukoliko je sve na svom mestu, oduševićeš druge.

 

Ishrana

Ako živiš u gradu u kome studiraš nemaš nikakvih problema jer će ti majka, ili neko od tvojih pripremati hranu. Na tebi je samo da učiš i završiš fakultet. Problem se, međutim javlja ako studiraš malo dalje od mesta gde živiš. Onda moraš sam da razmišljaš o hrani, što nije ni malo lako. Tek tada shvatiš šta znači „mamina kuhinja“. Možeš da odeš do najbliže pekare ili ćevabdžinice, ali to baš i nije najbolja varijanta ako ne želiš da se ugojiš 15 kg.

Postoje i studentski restorani – menze, gde se studenti mogu hraniti po regresiranim cenama. Meni obroci se mogu kupiti na blagajnama domova ili restorana.

Studentski restorani su smešteni uglavnom u okviru studentskih domova i predstavljaju takođe i mesto gde se studenti druže. Ispred menze je često potrebno čekati red, pa je zato dobro ići sa nekim sa kim možete da pričate kako bi vam vreme brže i zanimljivije prošlo.

 

Predavanja

Ako planiraš ozbiljno da studiraš, da daješ ispite i da završiš fakultet u razumnom roku, prisustvuj redovno predavanjima. Kao prvo, naučićeš mnogo više, lakše ćeš pripremati ispite jer ti je gradivo već poznato, a i setićeš se šta je profesor rekao, o čemu treba  posebno obratiti pažnju. Pored toga, bićeš poznat profesoru, što može svakako da znači dosta tokom ispita, a i sakupićeš određen broj poena. Budi aktivan na predavanjima, ali ne tako što ćeš da galamiš sa kolegom ili kolegenicom pored. Učestvuj u debati, podeli svoje mišljenje, većina profesora ceni da čuje mišljenje studenata, pa čak i ako je drugačije od njegovog. Hvataj beleške, jer ćeš na taj način ostati skoncetrisan na gradivo, a i značiće ti prilikom pripreme ispita. Nema ništa gore nego kada treba da učiš iz tuđih beležaka – ne možeš da protumačiš rukopis, ne razumeš skraćenice itd. Najbolje je da sediš u prednjim redovima, nemoj kao u srednjoj školi da bežiš u poslednji red, jer time pokazuješ da si nezainteresovan za predavanje, nećeš dobro čuti profesora, nećeš videti šta piše na tabli, a i delovaćeš neozbiljno, što na fakultetu i nije baš prednost.

Ukoliko ti nešto nije jasno tokom predavanja, idi na konsultacije. Svaki profesor ili asistent ima obavezu da drži konsultacije u unapred određenim terminima koji su obično naznačeni na vratima kabineta. Većina profesora ceni kada odete kod njih na konsultacije, jer na taj način pokazujete interesovanje za predmet. Pre nego što odeš na konsultacije, dobro pripremi pitanja (ili ih napiši na nekom papiru) koja ćeš postaviti profesoru, kao i udžbenik, skriptu ili svesku iz tog predmeta i naravno olovku. Ukoliko je potrebno napisati mejl profesoru, vodi računa da ipoštuješ formu.

 

Učenje i ispiti

Kreni da učiš na vreme! Nemoj da čekaš da krene ispitni rok pa da tek onda kreneš sa učenjem. Većina fakulteta može da se završi uz redovno učenje od samo sat ili dva dnevno. Iako neki studenti pričaju da uče „kampanjski” i da super prolaze, to nije dobra metoda. Pokušaj da učiš u kontinuitetu, jer ćeš na taj način mnogo lakše savladati gradivo, neće ti se „izmešati gradivo“, a i znanje je trajnije. Nemoj misliti da onog trenutka kada si položio ispit niko više neće da te pita o tome. Većina predmeta na fakultetu je povezana i nemoj biti u situaciji da ponovo učiš iste stvari.

Ako imaš oslobađajuće kolokvijume ili seminarske radove, obavezno se trudi da ih položiš, jer će ti kasnije biti mnogo lakše na ispitu, a i pokazaćeš profesoru da si zainteresovan za predmet. Zapamti, fakultet ne završavaju pametni, već vredni i uporni! Nemoj se nikako oslanjati na bubicu! Kao prvo, većina fakulteta ima ometače za bubice, a kao drugo većina profesora zna šta može da očekuje od kog studenta. Ako te uhvate sa bubicom možeš da snosiš ozbiljne sankcione mere na fakultetu. Pored toga, znanje će ti kasnije sigurno trebati u profesionalnom životu. Zašto rizikovati?

Stariji studenti ti mogu dati savete o predmetu, o profesoru, ali nemoj verovati baš sve što kažu.  Relativno je ko je kako prošao na ispitu. Inače, postoje pet ispitnih rokova: junski, septembarski, oktobarski, januarsko-februarski i aprilski. Pre polaganja, ispite je potrebno prijaviti u studentskoj službi u periodu kada je prijava ispita. Ovo podrazumeva da uplatiš sumu koju je propisao fakultet i popuniš prijavu. Bez prijave se uglavnom ne može položiti ispit. Ukoliko zakasniš sa prijavom ispita, to se uglavnom dodatno plaća na nekim fakultetima. Ukoliko imate strah i tremu na ispitu, to se može savladati.

 

Službe fakulteta

Studentska služba vrši poslove upisa i ispisa studenata, prijavljivanja i obrade rezultata ispita, izdavanja diploma, studentskog standarda, statistike i druge poslove iz ove oblasti. Na pultu studentske službe, uz indeks student može: dobiti uverenje o redovnom studiranju, potvrdu o položenim ispitima, podići originalna dokumenta na revers itd. Studentske službe imaju radno vreme i radnici u tim službama i nisu baš najsrećniji ako odete da ih pitate nešto van tog vremena.

Učestvuj u vannastavnim aktivnostima jer ćeš na taj način upoznati nove zanimljive ljude sa sličnim interesovanjima, a i stećićeš dragoceno iskustvo koje će ti koristiti kasnije u profesionalnom životu.

Studentski parlament se organizuje radi ostvarivanja prava i zaštite interesa studenata. Članovi studentskog parlamenta su studenti koji su izabrani od strane kolega sa svojih godina na izborima. Parlament takođe organizuje i brojne žurke i dešavanja, pa se tu obično i prodaju karte.

Dekanat – rukovodstvo fakulteta, tj. mesto fakulteta gde su smešteni dekan, prodekani i sekretar fakulteta. Da bi se došlo do nekog od njih, obično je potrebno najaviti se, pismeno ili usmeno. Ukoliko imate još nekih terminoloških nedoumica, pogledajte Studentski rečnik.

 

Finansije

Ako nisi iz dobro stojeće porodice, a verovatno nisi jer je malo takvih u Srbiji, biće ti sigurno potrebno više od onog što ti šalju tvoji – treba da odeš na kafu sa kolegama, da izađeš uveče u grad, izvedeš devojku itd. Postoje nekoliko varijanti kako doći do nekog dodatnog novca tokom studiranja:

  • Možeš da nađeš neki poslić preko studentske zadruge. Ne treba raditi puno radno vreme, a omogućuje ti da dođeš do neke kinte;
  • Možeš da daješ časove klincima – sigurno znaš matematiku, informatiku, srpski ili neki strani jezik;
  • Možeš da pokušaš da dobiješ neku stipendiju. Na našem portalu možeš da pogledaš nekoliko opcija za dobijanje stipendija;
  • Možeš da konkurišeš i za dobijanje studentskih kredita. Konkurs objavljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, a rok za priјavljivanje јe od 01. do 31. oktobra.

Studentske kartice omogućavaju ostvarivanje popusta vezanih za putovanja, kulturne događaje, restorane, muzeje, prodavnice itd. Neke od najpopularnijih kartica su: studentska čip kartica, ETC kartica, inter rail, ISIC, euro 26, bus plus kartica itd.

 

Studentska kartica
Studentska kartica

Zdravlje

Vodite računa o svom zdravlju tokom studiija. „Nemoj posle da te starost pita gde ti je bila mladost!“, što bi rekli naši stari. Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata je mesto na kom se mogu rešiti aktuelni zdravstveni problemi, ali i dobiti dragoceni saveti i usluge kako sačuvati zdravlje. Pored sistematskih pregleda studenata za useljenje u studentske domove, zavod je takđe prilagođen rešavanju najzastuplјenijih zdravstvenih problema studenata, poput problema sa reproduktivnim zdravlјem, polno prenosivim infekcijama, poremećajima ishrane, mentalnim zdravlјem, hroničnim obolјenjima, dermatološkim poremećajima i brojnim akutnim poremećajima zdravlјa.

 

Studentske žurke
Studentske žurke, najlepši period studiranja

Izlasci i provod

Po mišljenju mnogih, studentski život je najbolji period u životu. Odrastao si čovek već, ne moraš polagati baš sve račune roditeljima, a sa druge strane slobodan si i ne moraš još uvek polagati račune gde ideš i sa kim bračnom drugu, a pored toga imaš i dovoljno vremena (ovo važi makar za većinu studenata). Jedinu obavezu koju imaš je da učiš koji sat i odeš do faksa. Ostalo ti je slobodno vreme za druženje i izlaske. Obrati pažnju i kako se ponašaš na prvom sastanku. Sada više nisi “lokalna bitanga”, već akademski građanin.

Imaj na umu da vreme jako brzo prolazi. Nemoj misliti da imaš čitavu večnost ispred sebe. Veruj, čim završiš fakultet, zaposliš se i zasnuješ porodicu, situacija se drastično menja, a studentski izlasci će ti ostati samo jedna lepa uspomena. Iz tog razloga se i potrudi da ti studenski život bude zaista lepa uspomena i vodi računa o sledećim stvarima:

  • Izbegavaj drogu sa kojom ćeš se sigurno susreti. Suvišno bi bilo šta reći o tome što već ne znaš;
  • Nemoj da se dokazuješ u alkoholu ukoliko nemaš iskustva i trudi se da to ne bude i jedina uspomena iz studentskog života;
  • Nemoj da se navučeš na igre-gaming, jer ko se navuče na LoL, WoW ili Dotu, nema ništa od njegovog društvenog života, a i od njegovih studija;
  • Upoznaj što je moguće više ljudi jer to su ljudi koji će ti trebati kasnije u životu, a sa većinom ćeš se susretati kasnije u poslu.
  • Putuj kada god ti se ukaže prilika! Postoje načini da putuješ za smešno male pare! Potrebno je imati samo malo avanturističkog duha.

 

I za kraj, ne gubi nikada nadu, budi istrajan i uporan!

 

 

0 komentara na "Saveti za brucoše - Kako uspešno krenuti sa studiranjem?"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar