Saveti za maturante – vodič za upis na fakultet

Bliži se završetak četvrte godine, uskoro ćeš maturirati i trebalo bi da odlučiš da li ćeš upisati fakultet ili ne. Izbor fakulteta predstavlja jednu od najbitnijih i može se reći i jednu od najtežih odluka u životu svakog maturanta koji je odlučio da studira. Ako si siguran da nećeš ništa upisati, onda ovaj tekst nije baš zanimljiv za tebe. Međutim, ako planiraš upisati nešto, potrebno je sakupiti neke informacije. U ovom tekstu se mogu naći neki korisni saveti za maturante koji ti mogu pomoći prilikom izbora.

“Znam šta ću studirati!”

Ako si već napravio izbor i znaš tačno šta ćeš upisati, onda je potrebno na vreme se spremiti za prijemni ispit. Nemoj se oslanjati na ocene i na prosek iz srednje škole, jer je svaki poen bitan. U interesu ti je da položiš prijemni ispit sa što većim brojem poena. Ponekada se studenti nađu ispod crte i za deseti deo poena.

Mnogi fakulteti imaju pripreme za polaganje prijemnog ispita. Raspitaj se na katedri grupe koju hoćeš da upišeš. Bilo bi dobro stupiti u kontakt i sa nekim iz saveza fakulteta, jer te oni mogu uputiti u sva dešavanja na fakultetu.  Pogledaj i šest stvari o kojima bi trebalo da vodiš računa prilikom izbora fakulteta.

 

“Još uvek ne znam šta da upišem!”

Ako još uvek nisi siguran(a) koji fakultet da izabereš ili šta da upišeš, u ovom tekstu se nalaze neki saveti za maturante koji ti mogu biti od pomoći. Želimo da olakšamo pretragu fakulteta i da ti ukažemo na neke stvari o kojima treba voditi računa.

 

Zašto upisujem fakultet?

Pre nego što odabereš fakultet, trebalo bi definisati šta zaizta želiš. Ne znaš šta hoćeš još uvek? Sasvim uobičajeno za današnju ekonomsko-političku situaciju. Evo nekoliko opcija:

  1. Hoću da steknem dobro i kvalitetno znanje i da izgradim uspešnu karijeru. Odlična opcija! Potrebno je onda pronaći fakultet gde se može steći kvalitetno i funkcionalno znanje.
  2. Hoću da završim fakultet i da palim preko granice. Ovo nije ni malo tako jednostavno kao što izgleda. Kao prvo treba dobro da se raspitaš kod relevantnih izvora o mogućnostima odlaska i rada u struci. Ali ne kod nekih koji uopšte nisu izašli iz Srbije a sve znaju ili kod nekog gastarbajtera iz Nemačke koji je tamo na „crno“. Treba se raspitati i o profesijama koje se najviše traže. Samo treba da znaš da se u inostranstvu prvenstveno traži znanje, pa tek onda diploma. U svakom slučaju imaj na umu da dobri stručnjaci i u Srbiji mogu živeti sasvim solidno.
  3. Imam jaku vezu, treba mi samo diploma da bi se zaposlio i da bi dobio bolje radno mesto. Blago tebi, na žalost ostalih! Mada ovo izgleda uobičajena situacija u Srbiji i  jedan je od glavnih razloga zašto sve veći broj stručnjaka odlazi iz Srbije, a nama je sve gore.
  4. Celo društvo to upisuje. Ovo je najgluplji razlog za izbor fakulteta. Društvo ćeš da upoznaš i na drugim fakultetima, a niko te ne sprečava da održavaš prijateljstvo i sa starim društvom. Imaj na umu da se vremenom društva menjaju, a ti si zbog njih možda izabrao pogrešan fakultet. Sa koliko njih si ostao u kontaktu iz osnovne škole?

 

Suzi izbor fakulteta

Polazeći od ovih odgovora trebalo bi da definišeš svoje želje. U Srbiji postoji dosta veliki broj fakulteta, različitog kvaliteta, tako da je najbolje da napraviš listu fakulteta, da se raspitaš o njima i da zatim suziš izbor.

 

 

Izbor fakulteta
Izbor fakulteta u zavisnosti od interesovanja

 

 

Napravi listu fakulteta u zavisnosti od sfere interesovanja. U zavisnosti šta bi sve hteo da studiraš, ovde možeš da pronađeš listu svih fakulteta u Srbiji koja bi odgovarala tvojim željama. Potrebno je samo da označiš šta te sve zanima. Jednom kada si dobio listu fakulteta, potrebno je napraviti selekciju. Evo nekih stavki o kojima moraš voditi računa:

 

Akreditacija fakulteta 

Prva i najbitnija stvar koju treba proveriti je – da li fakultet ili studijski program ima dozvolu za rad, tj. da li je akreditovan? To možeš da proveriš na sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta ili klikom ovde. Ukoliko fakultet za koji si zainteresovani nije akreditovan, najbolje je da promeniš izbor. U suprotnom, kasnije se možeš naći sa nevažećom diplomom u rukama.

 

Državni ili privatni

U Srbiji postoji stereotip da na privatnim fakultetima, čim se upišeš i platiš, automatski i kupuješ diplomu, kao i da je praktično nemoguće da ne položiš ispit. Na žalost, mnogi privatni fakultetu su doprineli ovakvom stavu.

Međutim, u Srbiji postoje i kvalitetni privatni fakulteti gde možete dobiti sasvim adekvatno znanje. Na žalost, postoje i državni fakulteti na kojima vlada nepotizam i korupcija.

Prednost nekih privatnih fakulteta je da kao manje obrazovne ustanove mogu mnogo lakše da se prilagode savremenim potrebama društva i tržišta, za razliku od velikih državnih fakulteta koji su mnogo manje fleksibilniji.

Činjenica je ipak da mnogi poslodavci i dalje prilikom zapošljavanja daju prednost studentima koji su završili državne fakultete. Pored toga, privatni fakulteti su uglavnom skuplji u odnosu na državne. Međutim, ukoliko nisi na budžetu i kada se uzmu svi troškovi u obzir, državni fakultet može da bude i skuplji. Ovde možete pročitati detaljnije o razlikama između državnog i privatnog fakulteta.

 

Raspitaj se o fakultetu 

Potrebno je raspitati se o profesorima koji predaju na fakultetu, njihovom renomeu i njihovom odnosu prema studentima. Takođe proveri i profil ljudi koji upisuje fakultet. Ovo je posebno bitno ako upisuješ fakultet prvenstveno da bi nešto naučio i izgradio uspešnu karijeru.

Mnoge podatke ćeš naći na sajtu fakulteta, a bilo bi dobro da posetiš forume ili fejsbuk grupe tog fakulteta. U svakom slučaj potrebno je da se dobro informišeš i da skupiš što veći broj argumenata koji idu u prilog izbora koji ćeš napraviti. U ovome ti mogu najviše pomoći sajt fakulteta, mišljenja i komentari studenata, savez studenata fakulteta i poseta fakultetu kada su „otvorena vrata“ fakulteta.

Mogućnost zaposlenja

Najbitnija stvar nakon završetka fakulteta je pronaći posao. Na sajtu fakulteta se uglavnom nalaze mnoge korisne informacije o tome gde sada rade bivši studenati. Detaljnije informacije možeš dobiti i od profesora sa fakulteta ukoliko uspeš doći do njih.

Gledaj u budućnost

Potrebno je i malo se odvojiti od sadašnje perspektive i pogledati u budućnost. Naravno ne u onu pesimističko-apokalističku, već u realno-optimističku. U budućnosti, mnoga zanimanja će polako nestajati, a pojaviće se nove potrebe i nova zanimanja.

Iako možda trenutno i dalje nije interesovanje veliko za neke programe, u budućnosti će možda postati sve traženiji, kao na primer ekologija ili IT sektor. Guglaj malo po netu i pogledaj kako se razvija nauka i društvo, a zatim pokušaj to povezati sa svojim interesovanjima i izborom fakulteta.

 

Profesionalna orjentacija

Ukoliko i dalje ne znaš šta ćeš, možda je dobro da se konsultuješ sa nekim iz profesionalne orjentacije. Profesionalna orijentacija je pružanje pomoći u donošenju važnih odluka po pitanju izbora fakulteta. Na taj način možeš bolje da upoznaš sebe, svoje sklonosti, karakteristike ličnosti i svoje sposobnosti bitne za izbor profesije. Postoje brojni centri za profesionalnu orijentaciju, gde nakon urađenih testova interesovanja, ličnosti, sposobnoti i opšte kulture možeš dobiti predloge šta bi mogao da upišeš. Nacionalna služba za zapošljavanje nudi pomoć oko profesionalne orjentacije.

U svakom slučaju, izbor fakulteta treba biti tvoja odluka jer se radi o tvojoj profesionalnoj karijeri. Međutim, saslušaj obavezno i druge jer ti je svaka informacija bitna! Želimo ti puno sreće i uspeha u možda i najbitnijem i najtežem izboru u životu! Ovde su neki saveti za Vaše roditelje kako bi Vam pomogli prilikom izbora fakulteta.

 

 

 

0 komentara na "Saveti za maturante - vodič za upis na fakultet"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar