Praktični saveti za roditelje maturanta ili studenta

Procedure oko upisa na fakultet izgledaju komplikovano za sve, ali za neke porodice to predstavlja poseban izazov. Izbor fakulteta, prijemni ispiti i profesionalna budućnost je velika briga, kako za buduće studente, tako i za roditelje (možda čak i više za roditelje). Zatim, kada su se jednom već upisali na fakultet, potrebno je i da ga završe. U ovom tekstu se nalaze neki saveti za roditelje maturanta ili studenta koji Vam mogu biti od koristi ukoliko se nalazite u takvoj situaciji.

 

 

Profesionalna orijentacija
Profesionalna orijentacija vodi do profesionalne karijere, pa samim tim  predstavlja poseban izazov

 

Profesionalna orijentacija vodi do profesionalne karijere, tako da razgovori o izboru fakulteta, a samim tim i o izboru karijere stvaraju anksioznost i strah od greške. Pored toga, period kada naš obrazovni sistem zahteva da se donosu ovakve važne odluke je i period prelaska iz adolescencije u odraslo životno doba. Ovo dodatno celokupnu situaciju čini još stresnijom.

Zatim, i sam period studiranja je period kada se deca osamostaljuju i kada počinju da žive van porodičnog doma. Iz ovog razloga potrebno je ohrabriti decu da imaju poverenja u sebe i da uvek postoji neko rešenje.

 

  • Vaše mesto je presudno u pomoći deci da naprave pravi izbor

Međutim, roditelji prenose, ponekad i nesvesno, svoje viđenje poslovnog sveta, ishoda studija i budućnosti određenih profesija. Iako možda, sa Vaše tačke gledišta i ne izgleda sve sjajno, vodite računa da ne obeshrabrite decu. Potrebno je pričati o poslu i o karijeri, ali otvoriti se i prema domenima koje ne poznajete dovoljno. Možda upravo oni predstavljaju budućnost naše dece.

Dok sam išao u školu, pitali su me šta želim da budem kada odrastem. Odgovorio sam “Srećan”. Rekli su mi da nisam razumeo pitanje, a ja sam im odgovorio da nisu razumeli život.“  – John Lennon

Roditeljska uloga je pre svega da vode dijalog, da se pažljivo upoznaju sa ukusima, radostima i teškoćama budućih studenata. Saslušajte ih pažljivo i postavljajte im pitanja kako bi otkrili šta tačno žele. Ohrabrite ih da se upoznaju i sa nečim novim ili manje poznatim.

Međutim, imajte na umu da je reč o njihovom životu i o njihovoj karijeri. Naglasite im da konačne odluke treba oni da donesu. Vi ste uvek tu da im pomognete kolioko je u Vašoj moći.

 

Ispratite njihov izbor

Ukoliko je dete apsolutno sigurno šta želi da studira, roditelj mora da isprati izbor deteta, kakav god on bio. Ne zaboravite da niste Vi u glavnoj ulozi, već Vaš(a) sin ili ćerka. Ukoliko pokušate nešto na silu da promenite, možete postići samo kontraefekat. Vaše dete uvek kasnije može reći: „Ovo si ti hteo/la da studiram, ja to nikada nisam hteo/la, zato ne mogu da položim ispit ili nisam završio/la fakultet“.

 

Ispratite izbor deteta
Ispratite izbor deteta

Imajte nekoliko alternativa

Pripremite uvek nekoliko opcija. Ako ne uspe ona koju ste najviše želeli, postoji uvek neka alternativa. Postoje i jako dobri privatni fakulteti, a i mogućnost da se prebaci sa jednog fakulteta na drugi. Upoznajte se sa raylikama i dilemama koje postoji između privatnog i državnog fakulteta.

 

Dobro se informišite

Razgovarajte sa nastavnicima, istražitite različite mogućnosti, posetite studentske sajmove, veb stranice, savetnike za profesionalnu orjentaciju, testove orijentacije itd. Ovaj portal Vam daje mogućnost da na osnovu interesovanja možete pronaći fakultete koji najviše odgovaraju Vašem detetu. Potrebno je samo da odaberete oblast interesovanja i eventualno grad i dobićete spisak fakulteta gde se nalaze ti studijski programi.

 

 

Pronađite fakultet
Pronađite fakultet polazeći od interesovanja Vaše dece

Dajte im vremena

Dajte vremena deci da razmisle o svojim projekatima i o svojim izborima. Na kraju, nemojte se bojati pogrešnih odluka, uvek postoji mogućnost da se promeni fakultet ili studijski program.

Samnjite pritisak i time što ćete ih ohrabriti da ništa nije strašno i ako se ne položi prijemni ispit za fakultet na kome su konkurisali. Taj prijemni ispit može da važi za neki drugi fakultet (mnogi fakulteti priznaju prijemne ispite sa drugih fakulteta). U krajnjem slučaju uvek može pokušati i naredne godine, a u međuvremenu može se dobro pripremiti i razmisliti i o drugim mogućnostima. Ukoliko se polaže test opšte informisanosti, to zahteva drugačiju pripremu, pa krenite na vreme sa pripremama.

 

Neće da uči!

Ne možete ga na silu naterati da uči. Nekada kada vršimo pritisak, postižemo kontara efekat. Potrebno je razgovarati sa njima o planovima i ciljevima i na taj način pokušati da im se objasni značaj studija. Možda im se čini da kriminalci i “starlete” prolaze bolje u Srbiji, ali treba sagledati i širi kontekst. Koliki broj kriminalaca doživi prirodnu smrt i šta se dešava sa “starletama” kada ostare? Koliko su zaista poštovane u društvu?

Ovi saveti za roditelje maturanta ili studenta su samo neka vrsta smernice u kom pravcu treba razmišljati. Naravno, svako dete je posebna ličnost i potrebno je prilagoditi se.

 

0 komentara na "Praktični saveti za roditelje maturanta ili studenta"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar