Saveti za apsolvente i tek svršene studente – Šta nakon apsolventskog staža?

 

Kao apsolvent i neko ko bi uskoro trebalo završiti fakultet, verovatno se nalazite u neizvesnoj situaciji. Verovatno se i pitate šta nakon apsolventskog staža? Šta nakon završenog fakulteta?

Traženje prvog posla nije ni malo lako. Imajući u vidu i ekonomsku krizu koja je dodatno smanjila ponudu poslova, stvari nisu nimalo jednostavne. Sa visokom stopom nezaposlenosti, poslodavci mogu da biraju među mnogim kandidatima. Pa onda kako doći do prvog posla? Ovde želimo da Vam ukažemo na  nekoliko stvari koji Vam mogu pomoći da započnete svoju profesionalnu karijeru.

 

Slobodno se prijavite i za pozicije koje zahtevaju jednogodišnje ili dvogodišnje iskustvo

Tokom studija ste verovatno stekli neko radno iskustvo. Vi možda niste imali osmočasovno radno vreme, ali ste sigurno učestvovali u nekom projektu ili ste volontirali negde. Često, kada razgovarate sa kompanijama, shvatate da je posao koji zahteva jednogodišnje ili dvogodišnje iskustvo dostupan početnicima, tako da svi novi diplomci mogu da se prijave. Pripremite se da date prave odgovore na najčešća pitanja na razgovoru za posao.

 

Nemojte se oslanjati samo na sajmove za zapošljavanje i male oglase

Ako se u velikoj meri oslanjate na sajmove za posao ili male oglase, nećete biti vrlo uspešni u traženju posla, jer mali broj firmi učestvuje na njima. Učestvovanje na sajmovima zahteva dosta i novca i vremena, tako da mnoge firme ne učestvuju. S druge strane, neke firme učestvuju na sajmovima više zbog sopstvene promocije nego zbog potrebe za novim kadrom. Slična stvar je i sa malim oglasima. Mnoge firme se ne oslanjaju na male oglase, već aganžuju agencije za zapošljavanje. Najbolji način je da odete direktno do firmi, agencija ili institucija za koje ste zaineteresovani i predstavite se. Većina poslodavaca ceni inicijativu.

 

Oglasi za posao
Ne oslanjajte se samo na oglase za posao

Upoznajte nekoga ko radi u firmi na koju ciljate

Dobro je poznata rečenica da nije važno šta znate, već koga znate. Savet koji veoma dobro funkcioniše je da kontaktirate nekoga čija Vas karijera interesuje. Preporučljivo je pronaći e-mail adresu izabrane osobe i kontaktirati je direktno. Nije važno da li imate zajedničkih prijatelja ili ne. Započnite Vaš mejl time da ste apsolvent ili da ste upravo diplomirani i da samo želite da postavite nekoliko pitanja o svojoj profesiji, o firmi ili instituciji za koju radi. Ne pišite predugačak mejl.

Ukoliko Vam se posreći i dogovorite sastanak, pripremite pitanja o poslu i o savetima kako da dođete do posla. Vaš kontakt Vas može preusmjeriti na kolege ili čak direktno upoznati sa ljudskim resursima svoje kompanije. Ovaj savet radi u 90% slučajeva kaže Liz Vessel, izvršni direktor i suosnivač Wayup sajta koji koristi 200.000 studenata.

 

Ne bojte se da tražite nešto

Onaj ko ništa ne traži, ništa i nema. Recite svojim prijateljima i svojim kolegama sa fakulteta da tražite posao. Nemojte se plašiti da ćete postati suviše napadni, kažite ili napišite jasno šta očekujete i na taj način ćete stvoriti sebi profesionalne mogućnosti.

 

 

Društvene mreže
Koristite društvene mreže za povezivanje sa poslovnim ljudima

Koristite društvene mreže

Kao prvo napravite Linkedin profil ako već niste ili vaš blog. Pratite preporuke na svom Linkedin profilu i redovno postavljajte poruke na društvenim mrežama o Vašoj profesiji. Prema rečima jednog savetnika za posao to je izuzetno bitno, jer poslodavci prate neko vreme potencijalne kandidate na društvenim mrežama, pa ih tek onda dodaju za svoje prijatelje ukoliko ih smatraju zanimljivim na profesionalnom planu. Na ovaj način može se lako stupiti u kontakt sa Vama kada bude bilo potrebe. Paralelno, razvijte kreativni aspekt pokretanjem bloga vezano za Vašu profesiju ili za ono što dobro poznajete.

 

Budite fleksibilni

Ako ste probali sve prethodno predložene metode i još uvek ne možete naći posao, onda ćete možda morati malo razmisliti o svojim planovima i biti fleksibilniji. Razmislite da li postoji sličan posao koji je lakše dobiti? Na primer, ako želite da postanete istraživački novinar i ne možete da se angažujete, poskušajte sa radom u oglašavanju. Iako niste Vi onaj koji piše članke, bićete direktno izloženi tom sektoru aktivnosti. Većina ljudi nema savršeno linearnu karijeru. Put je mučen pre dolaska tamo gde želite.

Novac
Visina zarade nije presudna prilikom traženja prvog posla

Ne birajete posao u odnosu na visinu zarade

Prilikom traženja prvog posla važno je da tražite da steknete radnog iskustva, ocenite svoje odgovornosti i veštine. To će Vam doneti mnogo više beneficija kasnije. Izaberite posao gde ćete moći da pokažete Vašu kompetentnost. Tokom prvog zaposlenja analizirajte stanje firme, njenu kulturu, njene vrednosti i njene nedostatke, atmosferu, saznajte o situaciji u firmi, način na koji posluje, tako da kasnije to iskustvo možete primeniti u poslu koji Vam više odgovara.

 

Saznajte šta poslodavaci žele

Stavite se na mestu pozicije za koju se prijavljujete, koncentrišite se na ono šta biste Vi značili za firmu. U čemu se Vi izdvajate među drugim kandidatima? Umesto da poslodavca pitate šta ima da Vam ponudi, iznenadite ga time što ćete mu reći šta Vi možete učiniti za firmu.

Razgovarajte o ključnim vrednostima organizacije i korporativne kulture. Ovo naravno zahteva pripremu. Saznajte čime se bavi firma, koja je misija, strategija, tržište, poslovni planovi, proizvodi itd. Ako sve to unapred znate, možete prilagoditi svoj govor potrebama firme. Pokažite poslodavcu da će uraditi pravu stvar ako baš Vas zaposli.

 

Ostavite dobar utisak

Prema istraživanju jednog francuskog instituta koji je merio tržišnu vrednost mladih diplomaca širom sveta, za kompanije, ličnost i individualni kvalitet mladih diplomaca imaju prednost nad njegovim znanjem i veštinama. Znanje jeste važno, ali Vaša budućnost će mnogo više zavisiti od Vašeg ponašanja i vaše ličnosti. Koja je dodatna vrednost koju Vi možete ponuditi šefu i kompaniji? Najvažniji dugoročni kvaliteti su prema rečima specijalista: sposobnost prilagođavanja, sposobnost komuniciranja i timski duh. Tačke o kojima posebno treba voditi računa su predstavljanje tokom intervjua, objašnjenje motivisanosti za posao i dobro napisan CV i Motivaciono pismo. Pogledajte kako napisati CV i čemu služi i kako napisati motivaciono pismo.

 

Ulažite u sebe

Ako niko nije spreman da Vam ponudi profesionalno iskustvo, onda je vreme da ga napravite za sebe. Analizirajte svoje veštine, karakterne osobine i komunikacione sposobnosti. Usavršite rad na računaru i engleski jezik, ali i naučite još neki strani jezik. Primenom nekih metoda možete mnogo lakše naučiti neki strani jezik. Dobrovoljni rad i volontiranje su takođe odlična opcija ako radite u struci.

 

Proaktivno tražite posao

Možete pokušavati da pronađete posao sedenjem u fotelji po ceo dan, klikćući na tastaturi i reagovanjem na ponude za posao koje vas interesuju. Međutim, pokušajte da budite malo proaktivniji: odite direktno do firme ili institucije, posećujte razne događaje i pokušajte da stupite direktno u kontakt sa poslodavcima. Kontakt licem u lice je i dalje neprevaziđen.

 

Budite realni i postavite sebi realne ciljeve za budućnost

Vremena kada su se dobijali automobili kompanije i bonusi su prošla. Mnoge prijave se odbijaju zbog nedostatka realnosti i zbog previsokih očekivanja zasnovanih na tržištu koje više ne postoji. Mnogi studenti nakon završetka studija traže posao sa puno entuzijazma i očekivanja. Zacrtajte sebi planove za budućnost, ali budite realni.

 

Budite optimisti

I šta nakon apsolventskog staža? Mesecima tražite posao, ali bezuspešno i već ste izgubili svaku nadu. Posao je dobio neko sa mnogo manje kvalifikacija. Međutim ako se oseća frustracija u Vašem pismu ili tokom razgovora o poslu, možete zaboraviti na posao. Ne očajavajte! Pokušajte da ostanete optimista i da verujete u sebe. Možete naučiti nešto iz svojih grešaka. Takođe, setite se da su mnogi najveći stručnjaci bili takođe odbijani u razgovoru za posao.

 

0 komentara na "Saveti za apsolvente i tek svršene studente - Šta nakon apsolventskog staža?"

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website © Deboxd.
Skip to toolbar