Stipendije

Postoji veliki broj domaćih i inostranih stipendija dostupnih studentima u Srbiji. Stipendije omogućavaju studentima finansijsku pomoć,  mobilnost, ojačavanje međunarodne saradnje studenata iz Srbije i regiona, ali i profesionalno usavršavanje. Mnoge kompanije svojim stipendistima kasnije nude stalno zaposlenje. Da biste dobili stipendiju, potrebno je samo malo se potruditi i “proguglati”. Mi ćemo ovde navesti samo nekoliko smernica za traženje stipendija:

 • Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja MPNTR svake godine raspisuje studentske i učeničke kredite. Potrebno je samo pratiti konkurse. Ove stipendije možete pogledati ovde.
 • Dositeja je stipendija koju Fond za mlade talente dodeljuje talentovanim studentima svake godine. Za više informacija pogledati ovde.
 • Erasmus + stipendije su programi EU namenjeni finansiranju mobilnosti studenata, projekata i događaja. Konkursi su javni, objavljuju se na sajtovima onih visokoškolskih institucija u Srbiji koje učestvuju u programu (imaju potpisane Erazmus+ ugovore sa partnerskim institucijama u Evropi) i namenjeni su isključivo studentima i zaposlenima na datoj instituciji. Za više informacija pogledati ovde.
 • Zadužbina Studenica dodeljuje stipendije  studentima završne dve godine osnovnih studija na državnim fakultetima u Srbiji. Post-diplomci takođe mogu da se prijave za stipendiju, ali prednost imaju studenti osnovnih studija. Za više informacija pogledati ovde.
 • JT International a.d. Senta, član Japan Tobacco International (JTI) grupe, u saradnji sa Ambasadom Japana od 2011. godine dodeljuje Sakura stipendije studentima u Srbiji. Ova stipendija se dodeljuje za najbolji istraživački rad u vezi sa Japanom, koji je neiscrpna riznica inspiracije i pruža kandidatima obilje tema za istraživanje – od polja društvenih i tehničkih nauka, ekonomije, japanskog jezika, književnosti i kulture, do japanske poslovne filozofije Kaizen. Za više informacija pogledati ovde.
 • DAAD stipendije su namenjene studentima, diplomcima, naučnicima, predavačima iz Srbije, kao i onim kandidatima koji studiraju/su studirali u Srbiji i koji imaju diplomu nekog univerziteta iz Srbije (zapravo onima čije je težište akademskih studija u Srbiji). Za više informacija pogledati ovde.
 • Ambasada FrancuskeFrancuski institut u Srbiji dodeljuju stipendije za studente iz Srbije koji žele da nastave školovanje u Francuskoj. Svake godine više od 750 studenta iz Srbije odabere Francusku za nastavak studija u nekoj od 3500 visokoškolskih ustanova u Francuskoj. Za više informacija pogledati ovde.
 • Ministarstvo spoljnih poslova Republike Grčke dodeljuje stipendije za osnovne i poslediplomske studije na grčkim univerzitetima i višim tehnološkim ustanovama (višim školama). Za više informacija pogledati ovde.
 • Vlada Republike Češke dodeljuje studentima iz Republike Srbije ukupno 9 stipendija za studije na državnim fakultetima. Za više informacija pogledati ovde.
 • Doktorske i postdoktorske stipendije “Eugen Ionescu” 2017-2018
  Program “Eugen Ionescu” omogućava istraživačima iz zemalja članica i zemalja posmatrača Frankofonije, iz ustanova visokog obrazovanja koji su članovi ove organizacije da koriste istraživačku mobilnost od 3 do 5 meseci u neku od 30 visokoškolskih ustanova u Rumuniji. Međunarodni poziv za prijavu otvoren je od 17. novembra 2017. do 14. januara 2018. Za više informacija pogledajte ovde.
 • Zbog velikih potreba privrede za inženjerima mnoge kompanije poput Gamecredits, Cuba Risk Management Solutions, Data Science Serbia, Schneider elektric DMS, Institut RT-RK, Energotehnika-Južna Bačka raspisuju konkurse za stipendije. Samim tim studenti koji su dobili ove stipendije mogu da računaju i na lakše zaposlenje u ovim kompanijama.
 • Portal Stipendije.rs daje detaljne informacije o stipendijama u Srbiji i inostranstvu.
Website © Deboxd.
Skip to toolbar